Wat is het klimaatakkoord en wat kun jij doen om klimaatverandering tegen te gaan?

In september 2015 sloten 28 Europese klimaatministers in Parijs een historisch akkoord met een nieuw klimaatverdrag om uitstoot van broeikassen terug te dringen en klimaatverandering tegen te gaan. De belangrijkste boodschap daarbij is kristalhelder: het wereldwijd afschaffen van fossiele brandstoffen om zo verdere opwarming van de aarde tegen te gaan.

Natuurlijk stopt de aanpak van klimaatverandering niet in Parijs. Wij zijn nu met zijn allen aan zet: overheid, bedrijfsleven en burgers. Hoe kun jij bijdragen aan een groener klimaat?

Ecologische voetafdruk

Bewustwording van je eigen verbruik is daarbij de eerste stap. Dit kun je bijvoorbeeld doen door je eigen ecologische voetafdruk te checken. Hoeveel CO2 stoot jij eigenlijk uit met jouw huishouden? Zit je boven het huishoudelijke gemiddelde van 23 ton CO2 per jaar? En zo ja, wat kun je er aan doen om dit te verminderen? Milieu Centraal heeft daar een hele handige test voor ontwikkeld: de CO2 test.

Groene stroom versus fossiele brandstoffen

Onze stroom wordt nog steeds voornamelijk opgewekt uit fossiele brandstoffen. Dit proces is ontzettend schadelijk voor het milieu, en is dus een van de eerste dingen die we moeten veranderen. Het overstappen naar duurzame energie is de eerste stap: duurzame energie is stroom die wordt opgewekt uit hernieuwbare bronnen, waaronder water, wind en de zon. Via energievergelijkingssites kun je alle energieleveranciers die groene stroom leveren vergelijken en kiezen voor de leverancier die bij jouw huishouden past.

Isoleer je huis

Niet alleen met het overstappen naar duurzame energie kun je besparen, ook in je energieverbruik valt een hoop te winnen. Kijk bijvoorbeeld eens of je huis goed is geïsoleerd: heb je overal dubbel glas en goed isolatiemateriaal? Daarmee kun je een hoop kostbare energie besparen. Je kunt er ook voor kiezen om energiezuinige apparaten aan te schaffen, of je huis volledig in LED-verlichting te steken.

Elektrische auto

Je weet het eigenlijk wel, maar laat de auto gewoon eens wat vaker staan. Door vaker met de fiets of het openbaar vervoer te reizen, verklein je je eigen voetafdruk. Wanneer je de fiets pakt, bespaar je per 5 kilometer namelijk al snel 1 kg CO2 uitstoot. Goed voor het klimaat én je gezondheid! Ben je eigen baas, of kun je je uren flexibel indelen? Werk dan eens wat vaker vanaf huis. Ook met de trein bespaar je op je uitstoot: maar liefst 75 procent minder uitstoot op een reis in vergelijking met de auto. Kun je echt niet zonder auto? Dan kun je er voor kiezen om elektrisch te gaan rijden. Met een elektrische auto bespaar je namelijk fors op de gebruiks- en onderhoudskosten, betaal je minder belasting, opladen is goedkoper dan tanken en bovenal draag je bij aan een beter milieu.